Padel is ontstaan in Mexico in 1969 en werd al snel populair in landen als Spanje en Argentinië. Het spel werd bedacht door Enrique Corcuera, die een nieuwe sport wilde creëren die gemakkelijk en toegankelijk was voor mensen van alle leeftijden en niveaus. De eerste padelbaan werd gebouwd op het landgoed van Corcuera in Acapulco, Mexico. 

Padel is de laatste jaren steeds populairder is geworden in Nederland en over de hele wereld. Het spel wordt gespeeld op een kleinere baan dan bijvoorbeeld tennis en er wordt gebruik gemaakt van rackets die iets kleiner zijn dan tennisrackets.
We vertellen jullie graag wat meer over de geschiedenis van deze mooie sport. Daarnaast een stuk over hoe deze sport zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren.

Het duurde niet lang voordat padel de oceaan overkwam naar Europa en in de jaren 70 werd de sport geïntroduceerd in Spanje. Hier werd padel snel populair en er werden veel nieuwe banen gebouwd. Inmiddels is Spanje het land waar padel het meest wordt gespeeld en waar veel professionele padelspelers vandaan komen. Het land heeft de grootste padelgemeenschap ter wereld en er zijn duizenden padelbanen verspreid over het hele land.

In de jaren 80 begon padel zich ook te verspreiden naar andere delen van Europa, zoals Portugal, Italië en Frankrijk. In Nederland duurde het wat langer voordat padel populair werd, maar de sport heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Er zijn inmiddels veel padelbanen te vinden in Nederland en er worden steeds meer toernooien en competities georganiseerd. Eind september 2022 kwam het WPT zelf naar nederland voor het jaarlijkse toernooi. Bovendien wordt de sport ook steeds vaker geïntroduceerd in scholen en verenigingen als onderdeel van hun sportprogramma's.

De International Padel Federation (IPF) werd opgericht in 1991 en organiseert sindsdien wereldkampioenschappen en andere internationale toernooien. Ook de Nederlandse Padelbond (NPB) is actief in het organiseren van toernooien en het promoten van de sport in Nederland.

Al met al heeft padel de afgelopen decennia een flinke ontwikkeling doorgemaakt en is het uitgegroeid tot een populaire en toegankelijke sport voor mensen van alle niveaus en leeftijden. Met de groeiende populariteit van padel zullen er ongetwijfeld nog veel meer padelbanen en toernooien worden georganiseerd in Nederland en over de hele wereld.

02 maart 2023 — Floris de Bruyn Kops