Gaten in een padelracket, waarom eigenlijk?

Een padelracket heeft namelijk gaten in het blad. Maar waar dienen deze gaten eigenlijk voor? In dit artikel bespreken we de functie van de gaten in een padelracket. Het gaat om de volgende eigenschappen:

  • Gewichtsbesparing
  • Minder luchtweerstand
  • Betere sweetspot
    • + minder trillingen
    • + meegeven van spin

Gewichtsbesparing
De gaten zorgen ervoor dat het racket minder zwaar wordt. Dit komt doordat het materiaal tussen de gaten weggehaald kan worden, waardoor het racket lichter wordt. Een lichter racket kan resulteren in meer wendbaarheid en meer controle voor de speler.

Minder luchtweerstand
Een andere functie van de gaten in een padelracket is het verminderen van de luchtweerstand. Gaten laten de lucht door het racket heen gaan. Hierdoor ontstaat er minder tegendruk en wordt de luchtweerstand verminderd. Het resultaat, een hogere racket snelheid en harde smashes.

Geoptimaliseerde sweetspot
Een van de belangrijkste functies van de gaten in een padelracket is het vergroten van de sweetspot. De sweetspot is het gebied op het racket waar de bal het meest beste geraakt kan worden. Door de gaten in het racket kan het oppervlak van de sweetspot worden vergroten of wat verplaatsen. Het racket wordt flexibeler en neemt daardoor meer energie op bij het slaan van de padelbal.

Bij het raken van de bal ontstaat trillingen in een racket, wat zo hoort. Dit is bij iedere racketsport het gevan. Door de gaten in het bald worden deze trillingen verminderd. Dit zorgt voor meer comfort tijdens het spelen en minder kans op blessures.

Een andere belangrijke functie is het vergroten van de spin. Meer grip op de op de bal bij het slaan kan tot meer spin lijden, de gaten bieden deze extra grip.
Alle Rackets van Orbit zijn uitgevoerd met een uniek gaten patroon om de speler het optimale uit zijn spel te halen. Hierin valt het op de rackets in het midden geen gaten hebben. Dit om de sweetspot te vergroten zodat je meer ballen perfect raakt!

Conclusie
De gaten in een padelracket hebben dus verschillende functies die allemaal bijdragen aan de prestaties van de speler.

Goed om te weten dat niet alle rackets hetzelfde gatenpatroon en/of grootte van de gaten hebben. Deze verschillen leveren natuurlijk ook andere type speelstijlen op.
Vind het racket wat goed bij jou past door contact op te nemen met een team van experts van Orbit.

28 mei 2023