Een belangrijk onderdeel van deze sport is het racket waarmee gespeeld wordt. Maar welke materialen worden er gebruikt bij het maken van een padel racket en waarom? Van beginner tot pro iedereen heeft zijn eigen wensen. Wij vertellen je graag wat meer over de opbouw van een padel racket en alle materialen die worden gebruikt plus de effecten op het balgevoel.

In het kort kan je een racket opsplitsen in drie onderdelen die het gevoel bepalen voor de speler. Het frame, het blad en de kern. Alle drie de onderdelen brengen unieke eigenschappen mee die het karakter van het racket creëren. 

Het frame en het blad van een padel racket is meestal gemaakt van glasvezel, carbon, grafeen of kevlar of een combinatie van deze materialen. Al deze materialen worden samen met een vloeibare kunststof verwerkt. Deze combinatie wordt ook wel een composiet genoemd

Glasvezel
Glasvezel wordt vaak gebruikt als materiaal om padel rackets van te maken. Een vezelversterkte kunststof die lichtgewicht, maar niet super stijf. In een padel racket geeft het veel “vering”. Het racket heeft een grote sweetspot en is vergevingsgezind voor de speler. Het wordt gebruikt in combinatie met andere materialen, zoals carbon, om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Hoe meer glasvezel er in het racket wordt verwerkt, des te zachter en elastischer het racket zal zijn.
Echter, een hoger gehalte aan glasvezel kan er ook voor zorgen dat het racket sneller slijt en eerder stuk gaat.

Carbon
Carbon wordt vaak gebruikt als materiaal om padel rackets van te maken. Carbon is een lichtgewicht en stijf materiaal dat zeer sterk is. Hoe meer carbon er in het racket wordt verwerkt, des te stijver en minder elastisch het racket zal zijn. Dit kan leiden tot meer controle en precisie bij het slaan van de bal. Echter, een hoger gehalte aan carbon kan er ook voor zorgen dat het racket minder comfortabel aanvoelt en meer trillingen doorgeeft aan de arm.

De kern van het racket, kan bestaan uit verschillende materialen, zoals foam of EVA-schuim. Foam is licht van gewicht en biedt veel comfort, maar heeft minder controle dan EVA-schuim en rubber. EVA-schuim is steviger dan foam en biedt meer controle en precisie. Rubber is het meest stevige materiaal en biedt de meeste controle, maar heeft minder comfort dan foam en EVA-schuim.

Het blad van het racket, het blad, kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals glasvezel, carbon of kevlar. Koolstofvezel biedt meer controle dan grafiet, maar minder kracht. Kevlar is het meest duurzame materiaal, maar biedt minder controle en precisie dan grafiet en koolstofvezel.

Conclusie:
Bij het kiezen van een padel racket speelt een speelstijl, type speler en persoonlijke voorkeur de grootste rol. Verschillende materialen en de opbouw van een rol spelen een belangrijke rol de wensen van een speler te vervullen. Het is daarom belangrijk om verschillende rackets uit te proberen voordat je er een aanschaft.

13 maart 2023 — Floris de Bruyn Kops