Padel is een dynamische en snelle sport. Daarnaast zien we veel mensen na lange tijd geen intensieve sport te hebben beoefend vol in het spel te spelen. Dit vergroot de kans op blessures. Zoals bij elke sport, is het belangrijk om aandacht te besteden hoe blessures te voorkomen. In deze blog delen we waardevolle tips om blessures te voorkomen, zodat je optimaal kunt blijven genieten van je spel.

  1. Goede Warming-Up en Cooling-Down

Een effectieve warming-up bereidt je lichaam voor op de intensiteit van de wedstrijd. Besteed minstens 10-15 minuten aan lichte cardio-oefeningen, zoals joggen of springen, gevolgd door dynamische stretchoefeningen. Dynamisch rekken betekend dat je de spier licht oprekt in beweging en niet door stil te staan en vol te rekken.
Na het spelen is een cooling-down essentieel om spierpijn te verminderen en het herstel te bevorderen. Dit kan bestaan uit lichte cardio en statische stretchoefeningen.

  1. Kies het Juiste Racket

Een geschikt padelracket kan helpen om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je een racket kiest dat past bij jouw niveau en speelstijl. Een racket dat te zwaar of ongebalanceerd is, kan leiden tot overbelasting van je arm en schouder. Bezoek Orbit Padel voor deskundig advies over welk racket het beste bij jou past of bekijk onze keuzehulp om jouw perfecte racket te vinden!

  1. Draag de Juiste Schoenen

Padel vraagt om snelle bewegingen en wendingen. Draag daarom schoenen die specifiek ontworpen zijn voor padel of tennis. Deze schoenen bieden de juiste ondersteuning en grip, wat helpt om verstuikingen en andere voetblessures te voorkomen. Ga niet op hardloopschoenen met hoge zolen padellen de kans om dan door je enkel te gaan is aanzienlijk hoger dan de juiste schoenen, dit door het hoge kantelpunt wat de hoge zolen creeren. 

  1. Versterk je Spieren

Misschien een open deur maar sterke spieren kunnen helpen om je gewrichten te ondersteunen en blessures te voorkomen. Focus op het versterken van je core stabiliteit, benen, en schouders. Oefeningen zoals squats, lunges, planken en schouderrotaties zijn zeer effectief. Regelmatige krachttraining verbetert je algehele stabiliteit en prestaties op de baan. Dit geldt overigens voor alle sporten zoals tennis, hockey of squash.

  1. Let op je Techniek

Een slechte techniek kan leiden tot blessures. Zorg ervoor dat je de juiste slagtechnieken en lichaamshoudingen gebruikt. Overweeg om lessen te nemen van een professionele coach om je techniek te verbeteren. Bekijk bijvoorbeeld de vele lesmogelijkheden die onze partner Padel NEXT aanbiedt op:
https://padelnext.nl/lessen/

  1. Luister naar je Lichaam 

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en geen signalen van pijn of vermoeidheid te negeren. Als je pijn voelt, neem dan rust en raadpleeg indien nodig een medische professional. Het is beter om een korte pauze te nemen dan langdurige schade op te lopen. Dit is van groot belang wanneer je na lange tijd weinig activiteit weer start met het beoefenen van een intensieve sport.

Conclusie

Blessurepreventie is uiteraard belangrijk voor iedereen. Door aandacht te besteden aan warming-up, de juiste uitrusting te kiezen, je spieren te versterken, op je techniek te letten en naar je lichaam te luisteren, kun je blessures effectief voorkomen. Bij Orbit Padel staan we klaar om je te helpen met professioneel advies en hoogwaardige uitrusting. Bezoek een van onze partners of neem contact met ons op voor meer informatie.

July 04, 2024